Chilli papričky

Pridané: 19.12.2017
Chilli papričky

Na svete existuje okolo 3000 odrôd rôznych sladkých a pálivých druhov, ktoré sa od seba odlišujú nielen svojím tvarom a farbou svojich plodov, ale hlavne intenzitou pálivej chuti.

Použitie...

Čerstvé chilli papričky a sušené papričky v podobe korenia sú používané v kuchyni prakticky po celom svete. Jednou z hlavných ingrediencií sú chilli papričky v indickej, japonskej, čínskej, vietnamskej, thajskej, africkej kuchyni ale tiež v Mexiku, v Južnej a Strednej Amerike a na Balkáne. Sušené chilli papričky sú zložkou rôznych pást a korenistých zmesí. Najznámejšia je napríklad kari pasta, ktorá sa používa na prípravu pravého thajského kari. Najvýznamnejším a najznámejším použitím chilli papričiek je výroba chilli omáčiek rôznych druhov a pálivostí.

Chilli obsahuje látku kapsaicín, antioxidanty ako je vitamín C, vitamín A, beta karotén, vitamín B a minerálne látky ako je draslík, železo, horčík a mangán. Vitamín C podporuje imunitu a pomôže vás ochrániť pred infekciami, chrípkou alebo nachladnutím. Antioxidanty chránia telo pred škodlivými vplyvmi voľných radikálov.

Medzi hlavnými zdraviu prospešnými účinkami chilli patrí tiež prevencia ochorení srdca a ciev, prevencia rakoviny i cukrovky, zníženie cholesterolu, podpora trávenia a zrýchlenie metabolizmu, čo vedie k podpore chudnutia. Navyše chilli znižuje chuť na sladké a tučné jedlá, reguluje hladinu cukru v krvi, zlepšuje náladu, tlmí bolesť a má pozitívny vplyv na kvalitu spánku. A posledný bonus chilli je, že vás ochladí v teple.

SHU...

Pálivosť paprík je spôsobená kapsicinoidami. Najdôležitejším z nich je alkaloid kapsaicín. Jeho celkový obsah v paprikách sa vyjadruje pomocou stupnice pálivosti SHU (Scoville Heat Units). Sladká paprika má hodnotu 0 SHU. Pálivosť paprík značne ovplyvňujú klimatické podmienky. Rozhoduje teplota a vlhkosť lokality, kde sa papričky pestujú. Jedna odroda tak môže mať na rôznych miestach sveta rozdielnu pálivosť, preto sa u vyhlásených pálivých paprík udávajú aj plantáže, kde boli vypestované. Najvyššia možná dosiahnutá hodnota (pre čistý 100% kapsaicín) dosahuje 16 miliónov SHU.

Pálivosť papriky - nezapíjajte ich studenou vodou alebo pivom - pretože kapsaicín je olejová látka a vodou sa len rozšíri. Najlepšie je mlieko alebo jogurty, ochladí aj paradajkový džús. Pomôže tiež chlieb alebo citrón (dôjde k neutralizácii).






Viac ako jedna chilli paprička denne by vám mohla podráždiť žalúdok a spôsobiť ďalšie komplikácie. Chilli by rozhodne nemali konzumovať deti a najpálivejším druhom chilli by sa mali vyhnúť aj kardiaci, osoby s precitlivelým žalúdkom a ľudia s vredmi na dvanástniku a žalúdočnými vredmi.






Druhy...

Samotné Chilli papričky sa pôvodne pestovali v Amerike a ich kultivary sa potom rozšírili do celého sveta.Hoci existuje len niekoľko bežne používaných druhov, existuje veľa kultivarov a špeciálne vyšľachtených odrôd.

Tie hlavné sú:

1.Capsicum annuum - Satans kiss, Jalapeno, Kajanské korenie, Bolívijská dúha, Thai hot, Pasilla, Chiltepin...

Najrozšírenejšia skupina chilli medzi druhmi. Nazývaná je aj paprika siata alebo ročná. Do tejto skupiny patria známe druhy kápie, druh Jalapenos, Cayenne a veľa ďalších druhov. V podstave skoro všetky tie mini farebné chilli druhy v nákupných centrách sú capsicum annuum. Ročné papriky dosahujú štipľavosť od 0 – 100 000 SHU a sú vhodnejšie pre menej odolných chilli konzumentov. Počas pestovania si nevyžadujú až toľko pozornosti a sú veľmi tolerantné k začiatočníckym chybám pri pestovaní, preto pokiaľ len začínate mali, by ste si to “natrénovať” pri týchto druhoch.

2.Capsicum frutescens - Mem jolokia, Thai bangkok, Hawaian, Caballero, Thai hot culinary, Tabasco...

Paprika kríčková alebo frutenses tvorí väčšinou veľké kompaktné kriky plodiace vo veľkom množstve malé chilli papričky. Tieto odrody rastú veľmi pomaly a pokiaľ chcete z rastliny vyťažiť čo najviac, budete ju musieť pestovať viac rokov. Niektoré druhy by sme mohli zaradiť aj medzi trvalky. Frutenses sú veľmi citlivé odrody na pestovanie a vyžadujú takmer neustále slnečné žiarenia, preto sa neodporúča vysádzať na polotienisté alebo tienisté miesta. Čím viacej svetla, tým kompaktnejšia a pevnejšia stavba kríku. Najvýznamnejší zástupca tohto druhu je Tabasco.

3.Capsicum chinense - zahŕňa nejpálivejšie papriky ako Naga jolokia, Habanero, Datil, Bhut jolokia, Aribibi gusano, 7pot, Trinidad scorpion, Carolina reaper...

Rastliny sú oveľa vyššie, košatejšie, pričom dosahujú aj 120 cm. Vyznačujú sa širokými listami a pri pestovaní by sme im mali vyhradiť dostatočný priestor. Chinensis sú zvyknuté na teplejšiu klímu a preto je potrebné si ich predpestovať. V našich podmienkach sa vysievajú už koncom januára až začiatkom februára a je potrebné umiestniť sadenice v indoor podmienkach pod lampu. Plody týchto druhov sú skutočná exotika, a to nielen čo sa týka štipľavosti (dosahuje hodnoty od 100 000- 2 mil. SHU), ale aj vône a chuti. Charakteristická je ovocná citrusová vôňa, ktorá zďaleka nepripomína ročné papriky pestované u nás.

4.Capsicum pubescens - Rocoto papriky z Južnej Ameriky,

Dospelé chilli sú celé pokryté malými chĺpkami. Ďalším dôležitým znakom tohto druhu sú čierne semienka v papričkách. Rastliny sa veľmi radi rozkonárujú. Výška 150 cm a šírka 150 cm sú ich štandardné miery. Odporúča sa umiestňovať ich do obrovských črepníkov resp. nádob nakoľko Rocoto vie plodiť až 15 rokov! Plody Rocota pripomínajú jabĺčka a dosahujú pikantnosť až cca 100 000 SHU.

5.Capsium baccatum - Bishops crown, Atomic starfish, Aji colorado, Bubba, Lemon drop...

tieto odrody sú veľmi obľúbené medzi skúsenejšími chilli pestovateľmi. Nie kvôli pálivosti, ktorú dosahujú (3000-100 000 SHU, ale skôr kvôli neobvyklím tvarom, ktoré majú plody. Stačí spomenúť druhy ako sú Atomic starcish prpomínajúce malé ufo, alebo Bishop crown. Každopádne sú to nádherné ozdoby záhrady. Rastlinky sú pri tom nenáročné na teplo a znesú aj chladnejšie miesta.


Pestovanie - prvé kroky....

  • Semienka pred klíčením namočte na 24 hodín do roztoku čierneho čaju. Vlažného (vychladeného na izbovú teplotu)!
  • Semienka poukladajte na vlhkú papierovú vreckovku alebo vatu do pareniska, prípadne plastovú misku prikrytú mikroténovým sáčkom
  • Miniparenisko umiestnite nad zdroj tepla(radiátor). Teplota by mala byť 24 - 30°C. Semienka v tomto štádiu nepotrebujú žiadne svetlo. Nutné je teplo a vlhko.
  • Po pár dňoch alebo aj týždňoch začnú semienka vyháňať korienky. Vtedy ich opatrne vyberieme z papiera (vaty) tak aby sa nepoškodil korienok.
  • Sú 2 "načastejšie" spôsoby sadenia naklíčených semien. Prvý: kvetináčik či rašelinová nádobka s jemným substrátom určeným na zakoreňovanie rastlín. Jemne odobraté klíčky položíme na povrch a opatrne zahrnieme maximálne 1 cm hrubou vrstvou substrátu. Druhý: Jiffy (tehličky z kokosového vlákna - ideálny materiál na rozvoj koreňov) alebo rašelinové tablety. Pred vysiatim sa zalejú vodou a "nabobtnajú". Do takto pripraveného substrátu, opatrne zavedieme klíčok. Každý do samostatného kusu. Vysiate klíčky dáme opäť do minipareniska a udržujeme v teple a vlhku. Akonáhle rastlinky vyženú prvé lístky, potrebujú čo najviac denného svetla.
  • Ak už majú minimálne 2 - 3 rady pravých lístkov, presadíme ich do väčších téglikov alebo rašelinových kvetináčikov. môžeme ich vybrať z pareniska a začať "otužovať". Aspoň mesiac by mohli byť vonku z pareniska, aby si začali zvykať na suchšiu klímu.


Ps: semienka Capsicum annuum sa dajú počas teplejších dní (teplota v noci nemôže klesnúť pod 5-7°C )priamo zasadiť do zeme na záhrade max 1cm pod zem a pri pravideľnom zavlažovaní (pôda by nemala vyshcnúť) do 2 týždňov najneskôr uvidíme prvé lístky...


Úspech na výstave
27.03.2018
Úspech na výstave

Nedávno sme sa zúčastnili výstavy výrobkov lokálnych producentov, kde svoje produkty predviedli miestny podnikatelia, resp. nadšenci v gastropriemysle. Zúčastnili sa spoločnosti, ako: víno AMICIUS s.r.o., BORVIN Bátorove Kosihy, Včelárstvo Alexander Pajor z Komárna a mnoho ďalších. Výstava bola spojená s certifikovaním nových výrobcov regionálnou značkou Podunajsko.Podarilo sa nám obohatiť naše úspechy o takýto certifikát, keďže sme spĺňali všetky stanovené podmienky. ..

viac v článku

Prihláste sa na náš newsletter Novinky a akcie mailom