Čalamáda

Pridané: 19.12.2017
Čalamáda

Suroviny:
- 5 kg zelenej kapusty

- 2 kg papriky

- 1 kg šalátovej uhorky

- 1 kg cibuľa

- 500 ml ocot

- 500 g cukor

- chilli papričky - podľa chute - ja som pripravoval jednu várku z približne 30 ks papričiek Jalapeño (verzia pre otca) a na prípravu pálivejšej verzie boli použité papričky Habanero Red

- 1 ks ZEKO (100 g balenie)

- Dvojsíričitan draselný (Borkén) - na špičku lyžice (zabraňuje zhnednutiu kapusty)


Postup:

1. Použité ingrediencie umyjeme a následne nastrúhame na požadovanú hrúbku.

2. K nastrúhanej zelenine pridáme Zeko, ocot, cukor a následne poriadne premiešame.

3. Takto spracovanú a premiešanú zeleninu necháme odstáť približne 24 hodín pri teplote 15 - 20 °C.

- na uskladnenie je vhodná tmavá komora, v ktorej zeleninu počas státia premiešame 2 - 3 krát

4. Odležanú zmes natlačíme do 7 dcl zaváraninových fliaš.

5. Zalejeme šťavou zo dna nádoby.

6. Uzavrieme a skladujeme v komore.


NESTERILIZUJEME!!!!

pozn. Borkénu nepridávajte príliš veľa ! Postačujúce je nami uvedené množstvo (splní svoju úlohu a je neškodný pre organizmus).

Dobrú chuť praje Eduardo's Chilli Farm. 

Prihláste sa na náš newsletter Novinky a akcie mailom