Chilli marmeláda-"Čililáda"
Suroviny:
- 8 ks kápia červená
- 10 ks čili červenej odrody
- 8 ks cesnak (strúčik)
- 6 cm čerstvý strúhaný zázvor
- 400 g paradajky
- 750 g kryštálový cukor
- 250 ml vínny červený ocot
Postup:
1. Rajčiny narežeme do kríža , prelejeme vriacou vodou , ošúpeme a nakrájame.
2. Cesnak a zázvor nastrúhame. Papriku a čili pokrájame na drobno.
3. Pridáme ocot a všetko pomixujeme.
4. Do pomixovanej masy nasypeme cukor a pomaly varíme za občasného miešania do zhustnutia.
5. Trvá to asi 1,5hodiny . Keď už má správnu džemovú hustotu nalejeme ho do pohárov a zatvoríme viečkom.
- Môžeme pomer cukru rozdeliť so želírovacím cukrom 50:50.
- Otvorený v chladničke vydrží aj 2 mesiace.
Tento džem má široké uplatnenie. Môže sa použiť k slanine, klobáske, bôčiku, na langoše, na praženicu i ryžu.
Táto domáca verzia neobsahuje žiadne farbivá, chemikálie a rôzne "dobroty" ktoré sa pridávajú do kupovaných výrobkov od veľkoproducentov.
Je podstatne lacnejšia a pri domácich surovinách z Vašej záhrady je neporovnateľne zdravšia.